Dolar 34,2440
Euro 37,6100
Altın 2.871,04
BİST 9.132,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Düzce 27°C
Çok Bulutlu
Düzce
27°C
Çok Bulutlu
Per 28°C
Cum 25°C
Cts 19°C
Paz 20°C
RESİM AÇIKLAMASI
REKLAM

Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi’ne TÜBİTAK Desteği

Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi’ne TÜBİTAK Desteği
REKLAM ALANI
27 Eylül 2024 18:23
9

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Coşkun’un yürütücülüğünü yaptığı “Kadınların Üreme Sağlığı Hizmetlerine Erişiminde ve Tedavideki Toplumsal Cinsiyete Dayalı Engeller” başlıklı araştırma projesi, TÜBİTAK 3005-Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulunmuştur.

REKLAM
REKLAM

Düzce’de yapılacak olan ve toplamda 18 ay sürecek projede Sosyoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencileri Nebibe Topal ve Ayşenur Kılıç bursiyer olarak yer alırken, proje danışmanlığını ise Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdagül Akın yapmaktadır.

Daha önce yer aldığı projelerde de TÜBİTAK desteği alan Doç. Dr. Emel Coşkun yaptığı açıklamada, “Kadınların yaşamını tehdit eden üreme sağlığı alanındaki kanserler arasında rahim ağzı kanseri dünyada en sık görülen dördüncü kanser türüdür. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2020 yılında 604 bin yeni rahim ağzı kanseri vakası ve 342 bin ölüm kaydedilmiştir. Bu veriler özellikle ücretsiz aşının olmadığı ve gelişmekte olan ülkelerde, rahim ağzı kanserinin ölümcül sonuçlarına işaret etmektedir. Bu nedenle rahim ağzı kanseri ile mücadelede aşı, tarama ve erken teşhis önemlidir. 

Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığı verilerine göre ise; Türkiye’de rahim ağzı kanseri görülme sıklığı yüz binde 4,2’dir. Bir yıl içerisinde 2.125 kadında rahim ağzı kanseri tanısı konmuştur. Bu rakamların Türkiye’de kadınlar arasındaki rahim ağzı kanseri riskinin gerçek boyutlarını yansıtmadığı düşünülmektedir. Rutin erken tanı sistemi ya da yetersiz tarama faaliyetlerinden dolayı kadınlarda genellikle ileri yaşlarda rahim ağzı kanseri tanısı konulduğu bilinmektedir. Geç konulan kanser teşhisi de yüksek ölüm oranlarını beraberinde getirmektedir. Bu çalışma da kadınlar için ölümcül bir hastalık olarak tanımlanan rahim ağzı kanserine yakalanma riski olan ya da tıbbi müdahale gören kadınların, tedaviye erişimde karşılaştıkları genel ve toplumsal cinsiyete dayalı zorluklara odaklanmaktadır.

Bu çalışmanın amacı kadınların yaşamlarını tehdit eden bu hastalığın ortadan kaldırılması için sağlık alanında tanı ve tedavi süreçlerine dair sağlık politikalarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak, farkındalık yaratmak ve dolayısıyla toplum refahının artırılmasına katkı sağlamaktır.” ifadelerinde bulundu.

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Emel Coşkun’u tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.